KRITIKA!

10.12.2013 22:01

Kritika

Jak často kritizujete sami sebe a jak často kritizujete ostatní?

Význam podle wikipedie:

Kritika (z řeckého krinein a kritiké techné, umění rozlišovat a posuzovat) znamená jako činnost hodnocení, posouzení, ocenění. Protože je to zejména v moderní době činnost velmi významná, existuje v některých oborech zvláštní profese, například literární kritik….

Wikipedia píše přesně! – v moderní době činnost velmi VÝZNAMNÁ!

Zamysleli jste se někdy nad touto činností? Nad tím, jak kritizujete sebe? Zamysleli jste se někdy nad skutečností, když vyslovíte svůj názor na ostatní a vyslovíte svou kritiku k ostatním lidem, jestli jim třeba neublížíte? Teď mě můžete určitě nařknout, že píši v minulých článcích, že si člověk nemá brát nic osobně, tudíž by se ho kritika neměla vůbec dotýkat, ale u každého člověka je tady ALE! Každý jsme slyšeli slovo EGO. To je ta skutečnost a ty pocity, které nám dávají signály při vyslovení názorů jiných lidí směrem k nám. Bráníme se, bráníme svoji osobnost a své názory, tudíž se nás kritika vždy určitým způsobem dotýká. Kritika se nedotýká pouze lidí, kteří mají své ego dobře zvládnuté.

Popravdě ve svém okolí znám pouze jednoho takové člověka, a to svého učitele meditace z meditační skupiny Sri Chin Moye, který na sobě pracuje již 15 let ustavičnou meditací a cviky. Všech ostatních lidí se kritika vždy dotýkat bude! Protože jejich ego je silné. Mají naučenou obrannou pozici. Nevěříme lidem, situacím, nevěříme sami sobě! Život nás učí být pořád v postřehu a hájit se. Jsme naučeni již od dětství bojovat, soutěžit, vyhrávat a prohrávat. Vždy nás učili, že je někdo lepší a někdo horší. Ten je lepší v malování, ten ve sportech. Učili nás se neustále porovnávat. Svět je nastaven do bojové pozice. Ale přitom, my tady nejsme, abychom bojovali, jsme tady, protože jsme každý jedinečný a máme si pomáhat a utvářet tento úžasný svět. Moderní doba, ale po nás chce maximální výkony a jsme z toho vyčerpaní a unavení. Honíme se z práce do práce, nemáme čas na rodiny ani přátelé. Tak se zkuste někdy na chvíli zastavit, udělat si čas sami na sebe a pozorovat svoje myšlenky.

Kritizování sama sebe.

Přestaňte se kritizovat. Kritizování je negativní činnost. Přijměte sebe samého, přesně takového jaký jste. Naučte se mít rádi v každé situaci. Pokud se vám něco nepodaří, nic se neděje, vždy je šance a naděje vše v životě napravit. Pokud nejde o život jde přece o hov..:) Naučte se pracovat s vaším egem. Vysílejte k sobě jen pozitivní informace. Pozorujte své myšlenky a zkuste se naučit vnímat, kdy k sobě vysíláte slova kritiky. Určitě si kritiku nezasloužíte. Nikdo si nezaslouží kritiku v žádné situaci. Všechno co se nám v životě děje, se děje z určitého důvodu. Berte, že vše co se vám v životě stane je vaše lekce, ze které se máte něco naučit. Mějte toto vždy na paměti!

Kritizování ostatních

Zjistila jsem jednu věc, nejvíce kritizují lidé, kteří si neváží sami sebe. Lidé, kteří nemají svůj život zvládnutý a chtějí poukázat na chyby jiných lidí, tím že kritizují jejich chování, aby si dokázali, že jsou něco víc než ostatní lidé. Hledají na druhých lidech jen chyby, aby ty svoje chyby zamaskovaly. Myslí si, že tím, že upozorňují na chyby ostatních lidí jejich chyby a problémy nebudou vidět. Ale je to právě naopak!

Nekritizujte nikdy ostatní. Nikdy nevíte, čím si v životě prošli. Nevíte, s jakými lidmi se potkali a do jakých situací se dostali a proč jednají v určitých situacích přesně tak, jak jednají. Zaměřujte se vždy první na sebe. Můžete lidem svým názorem a kritikou hodně ublížit. Ne každý člověk umí kritiku přijímat. A spíš jim kritika může ublížit, než aby jim pomohla. Vždy se určitě najdou jiné slova k vyjádření vašeho názoru, než slova negativní

Naučte se mít dostatečně rádi, abyste dokázali těmto situacím a lidem, kteří vás kritizují čelit. Čím víc budete na sobě pracovat a naučíte si sami sebe vážit, nebude se vás kritika od ostatních lidí tolik dotýkat. Budete umět rozpoznat, kdy vám chce člověk záměrně ublížit a kdy to s vámi bude myslet vážně.

 

Tím, že vysíláte k lidem negativní energii a kritiku si u nich zavíráte bránu do jejich života. Nikdo totiž v životě nechce mít ve svém okolí lidi, kteří je budou kritizovat. To, co vysíláte k lidem se vám dvakrát vrátí. A nikdo přeci nechce žít v prostředí, kde ho lidé nemají rádi. Kritizování jiných lidí je slabost. Je to vaše slabost NE JEJICH! Oni jednají přesně tak, jak to cítí a jak jsou naučení a jinak to neumí. To, že se vám to nelíbí ještě neznamená, že to dělají špatně. Dělají to přesně tak, jak je to pro ně nejvhodnější v dané situaci.

Každý tvrdí, jak by chtěl žít život v přátelském prostředí, mít kolem sebe jen příjemné a milé lidi, kteří se usmívají. Ale uvědomte si, kolikrát k lidem vysíláte kritiku. Ke své rodině, sourozencům, přátelům, kolegům v práci. Projděte si svůj den a zpozorujte, kolikrát soudíte životy jiných lidí. Kdyby člověk věnoval tolik času sám sobě, co věnuje jiným přemýšlením a posuzováním jejich životů, žili bychom na krásné planetě plné přátelství a lásky. Naučila jsem se jednu věc. Nikdy nekritizuji ostatní lidi. Když mě takové myšlenky přepadnou, řeknu si, proč raději nestrávit ten čas přemýšlením nad svým životem a raději ten čas nevěnovat sobě? Věnuji ji příjemným afirmacím a vizualizacím. To, že budu posuzovat životy jiných lidí mě osobně nikam dopředu neposune. Pokud na mě člověk vysílá kritiku, vím, že je něco špatně na jeho straně. Není to špatně na mé straně. On má problém.

Žila jsem takový život, než jsem onemocněla a začala se věnovat sama sobě. Chovala jsem se stejně jako všichni, posuzovala jsem a kritizovala jiné životy. Kritizovala jsem jejich vztahy, chování a žila jsem v tomto negativismu. Dnes jsem, ale úplně jinde a vím, že se dá změnit. A pokud změníte tyhle vzorce chování budete šťastní. Budete šťastní, protože budete mít kolem sebe lidi, kteří vám budou věřit a budou vědět, že ať udělají cokoliv nebudete je soudit a kritizovat. Lidé k vám budou otevřenější a upřímnější. A i vy budete spokojenější, protože negativní myšlení se ve vašem životě projevuje ve všem, co děláte. Projevují se ve zdraví, vztazích i práci.

Naučme se všichni nekritizovat. Naučme se brát lidi, přesně takoví jací jsou. Naučme se věnovat naše myšlenky sobě na místo toho, abychom je věnovali posuzováním jiných lidí. A všichni budeme žít v krásném světě, který tvoříme svou jedinečností, protože každý jsme jedinečný! 

Anička