A ocenění za nejlepší pravdu získává!

12.07.2014 10:40

 

A ocenění za nejlepší pravdu získává!

 

Dokážete si představit, že by se volilo vedle ocenění za mír, biologii, herecký výkon, nejlepšího zpěváka, režiséra i ocenění za NEJLEPŠÍ PRAVDU?

Škoda, protože kandidátů by bylo docela dost a věřím, že výsledky by byly docela těsné! Proč matka Tereza, Nelson Mandela dostali Nobelovu cenu za MÍR a ne raději za pravdu? Když přesně oni tu pravdu šíří a když čtete jejich citáty, výroky a moudrá slova určitě si říkáte - wow oni mají ve všem pravdu.

 

A co vlastně ta pravda je?

Pravdu má ze začátku vždycky jen maminka a tatínek, babička a dědeček, pak má pravdu pan učitel, vychovatel, pan doktor, pak má pravdu náš partner, z toho se stane bývalý partner, takže další pravda přechází na současného partnera, sžíváme se s jeho pravdou, novými pravdami o kterých jsme ani netušili, ale přijímáme je za své a pak máme děti a zde přechází naše naučené pravdy na děti a koloběh se otáčí a STOP!

Tady patří stopka...je některá ta pravda, když se nad tím zamyslíme vůbec naše vnitřní pravda?

 

Ano, určitě i je! Je tady i pravda vycházející z našich zkušeností a poznatků, které jsme zažily. Ale nemáme bohužel tak dlouhý život, aby jsme zvládli na vlastní kůži prožít všechny situace, abychom mohli o určitých situacích a věcech říct, že jsou pravda a tak přebíráme pravdu jiných lidí okolo nás se kterými sympatizujeme, občas to jsou trošku horší zdroje jako televize, politici, různé organizace, slavní umělci za své pravdy, ale je to vůbec správné? Jak můžeme šířit něco, o čem doopravdy nevíme a nezkusili jsme si to na vlastní pěst, že je to skutečně tak? A ještě horší to je, když za to ještě bojujeme a o těchto pravdách přesvědčujeme okolí. Jenže, co je správné pro nás, nemusí být správné pro ostatní. Každý z nás je individuální bytost. To je přece na světě to nejkrásnější, nikdo není v ničem stejný, každý člověk má úplně odlišný otisk prstu, sítnici v oku, jiný hlas i vizáž a to jsou věci, které vidíme a teď si uvědomte jak je každý člověk odlišný uvnitř.

 

Individualita je to, za čím by jsme si měli stát – ne podoba. Nechtějme být jako někdo jiný hledat si vzory mezi modelkami, sportovci, herci, nejlepšími kamarády či sourozenci. To nám nepřinese lepší, šťastnější ani lehčí život.

 

A kolik takových pravd vlastně v sobě máme ukrytých?

- nechoďte do lesa bude tam vlk – odkdy? Kolik z vás potkalo v lese vlka?

- nejez čokoládu budeš tlustý – a kolik lidí pojídá čokoládu a tlustí nejsou

- obleč se teple nebo budeš nemocný – a kolikrát jste podcenili svůj šatník a neonemocněli jste?

- nebo moje nejoblíbenější a nejabsurdnější pravdy ve vztazích kdy muži tvrdí:

- všechny ženy jsou mrchy

- všechny ženy jsou zlatokopky

- kdybys mě neměla nikdo jiný by s tebou nevydržel:-D

LEŽ! Jedna lež za lží, přitom to jsou pro někoho tak zabudované pravdy, kterým věří že je velice těžko přemění v něco jiného.

 

Chcete být obětí těchto pravd? Já už tedy ne, k tomu jak nebýt obětí je důležité si uvědomit pár věcí, a těmi věcmi jsou:

1) věřit si v každé situaci a za všech okolností , důvěřovat svému instinktu a nepodléhat nátlaku okolí

2) uznat že každý člověk je omylný, že i rodiče jsou jenom lidi a ne vždy musí mít pravdu a my je musíme následovat, i oni ji převzali od někoho jiného

3) začít se zaměřit na svoje ego a zkusit se ho pomalu zbavit – najít a rozpoznat, kdo skutečně jsme, co nás skutečně naplňuje, kdo bych byl(a) bez mých partnerů, přátel a lidí, kteří nás jistým způsobem ovlivňují ať chceme nebo nechceme

Prostě a jednoduše chce to vypnout sociální sítě a televize a místo toho jít ven a poznat sám sebe

4) nepředsouvat svoji pravdu jiným lidem a nestarat se a neovlivňovat životy jiných lidí, protože stejně si na všechno musí člověk přijít sám ať chce nebo nechce.

 

Mějme svoje pravdy, tvoří to naší osobnost, ale občas si zkusme šlápnout na jazyk a lidem okolo nás spíš nabídnout lásku, vlídný úsměv nebo pohlazení než předsouvat naše pravdy.

Takže na závěr, kdo by byl vítěz Nobelovy ceny za pravdu? Můžeme si pogratulovat, protože vítězem by byl každý z nás, pro svou jedinečnost a krásnou individualitu.